Project ontwikkeling in dienst van de omgeving Vienna XL antraciet
Projecten

Waterkracht Amsterdam

Om de Silo’s op Zeeburgereiland een hernieuwde bestemming te geven schreef de gemeente Amsterdam een tender uit. Dit plan, Waterkracht genaamd, is samen met architectenbureau MMIXED, ons voorstel voor die herbestemming. Een idee voor de ontwikkeling van ZB20, de meest zuidoostelijk gelegen silo op Zeeburgereiland. Waterkracht biedt een (water)speelplek, wekt en slaat energie op d.m.v. zonnepanelen en water en laadt daarmee elektrische auto’s, biedt ruimte aan werkplekken met gedeelde voorzieningen en deelt het restaurant met de buurt. Waterkracht verbindt en stimuleert.

 

Onderdelen plan

Waterbassin

Waterkracht biedt de buurt een water-speelplek voor jong en oud. Het waterbassin heeft het jaar rond een andere invulling: in de winter kan er geschaatst worden, in de herfst en lente dient het als waterbuffer en in de zomer geeft het verkoeling en speel plezier.

Energie

De Silo’s zijn vanwege hun opslagcapaciteit uitermate geschikt voor een toepassing als stedelijke waterval-krachtcentrale. In het  royaal afgesloten compartiment kan 4,5mln liter water worden opgeslagen (met een potentiële energie van ca. 260MJ).

Carsharing

Aanvullend op de mogelijkheden van het water als energieopslag wordt een aantal elektrische BMW i3 ingezet om energie op te slaan. Deze BMW’s kunnen door de buurt gehuurd worden. De ervaring leert dat deelauto’s de parkeerdruk in de wijk verlaagd, waardoor meer ruimte rondom de silo’s beschikbaar komt voor speel-en ontspanningsmogelijkheden.

Dojo-concept

Bovenop het restaurant bouwen we twee verdiepingen Dojo, een hedendaags werkplekken-concept waar overigens ook het restaurant toe gerekend kan worden. Een inspirerende omgeving waarin ideeën ontwikkelen en bedrijven vorm krijgen. Jonge ondernemers op weg naar de volgende stap in professionaliteit. Delen van de uitdagingen en ondernemersgeest, waarbij de omgeving ondersteunend is aan de focus op de beoogde professionaliteit.

Dakterras

Het uitzicht op deze plek is rondom fenomenaal en wordt hiermee potentieel een van de mooiste plekken van Amsterdam! 

Foto's

Op de kaart

Meer informatie

Voor meer informatie over dit project, kunt u contact opnemen met:

Extenzo Groningen
Westerhaven 6
9718 AV Groningen
E: info@extenzogroningen.nl
T: 050 - 549 2750

MMIXED
Bosrankstraat 7
1032 LH Amsterdam